ПОСЕТА СВЕТОЈ ГОРИ

СВЕТИ СИМЕОН 2013. ГОДИНЕ У ХИЛАНДАРУ

 

Чланови иницијалне група покретача играног историјског филма ОТАЦ - протојереј Драган Секулић (Берлин), ђакон Ненад Илић (Београд), Драган Митровски (Берлин), Мирослав Галоња (Београд), крајем фебруара 2013. посетили су Свету Гору.

 

После посете испосници Светог Саве у Кареји, наши својеврсни филмски ходочасници успели су да, и поред обустављања бродског саобраћаја на Светој Гори због лошег времена, стигну у српски манастир Хиландар на прославу празника Светог Симеона Мироточивог.

Празник Светог Симеона Мироточивог који се ове године поклапа са обележавањем девет векова од његовог рођења у Хиландару је свечано прослављен. Уз празник Ваведења Пресвете Богородице, Светог Саве и иконе Богородице Тројеручице, празник светог Симеона спада у четири славе (панигира) које прославља хиландарско братство. У периоду после пожара 2004. манастир није био у могућности да прими велики број гостију и свечаније прославља овај велики и значајан празник. Уз Божију помоћ и напредак на обнови конака, ове године, иако је време било веома лоше у Хиландару се окупио велики број гостију и поклоника.


 

Бдење је почело у понедељак 27. увече у 19 часова. У 2. часа после поноћи уследила је пауза, да би Света архијерејска литургија са часовима почела у 6.30. Светој архијерејској Литургији началствовао је Његово преосвештенства Епископ виксински и павловски г. Варнава из Русије, а уз епископа Варнаву саслуживали су архимандрит Методије, игуман Хиландара, јеромонаси и јерођакони из других светогорских обитељи као и свештенослужитељи из Русије и Србије, међу њима и отац Драган Секулић. За певницама су били грчки и српски појци. Након Литургије уследила је свечана славска трпеза.

Сутрадан после славе, чланови иницијалне групе филма састали су се са оцем архимандритом Методијем. У дужем разговору упознали су игумана Хиландара са првим оствареним и будућим корацима у раду на филму о Светим Симеону и Сави - ОТАЦ. Игуман Методије, уз пуну и искрену подршку, дао је и више конструктивних савета и идеја. Одлучено је и да ће Хиландар делегирати једног представника као стручног саветника за рад на сценарију.

{block}

На екипу филма посебан утисак оставио је предлог оца игумана да сви ангажовани на филму поименце буду помињани на проскомидији свакодневних хиландарских литургија, све време док се буде радило на филму.

{/block}

Може се рећи да је овом приликом постављен чврст духовни темељ рада на филму од којег сви много очекујемо.