РАДНИ ОБИЛАЗАК СВЕТЕ ГОРЕ

Наставак претприпрема за снимање филма ОТАЦ

 

У Ватопеду испред манастирске трпезарије из времена Светих Саве и Симеона

 

Уочи Спасовдана на Светој Гори је боравио продукцијски тим филма ОТАЦ у оквиру претприпрема за снимање филма на Светој Гори. Циљ је био прикупљање материјала за сценографију и снимање оригиналаних светогорских локација које се могу реконструисати ван Свете Горе, као обнављање духовног утемељења целог пројекта у сусретима са монасима српског светогорског манастира Хиландара, који од почетка искрено и у потпуности подржавају пројекат филма ОТАЦ:

Пошто се данашњи Хиландар у многоме разликује од онога који су Свети Сава и Симеон обновили и подигли крајем 12. века, велики део прикупљања материјала заснивао се на проналажењу старих делова грађевина у осталим манастирима, по могућству оних који потичу из Савиног и Симеоновог доба. Екипа филма обишла је осим Хиландара и манастире Констамонит, Ватопед, Ивирон, Велику Лавру, Филотеј, Стари Русик и наравно административни центар Свете Горе - Кареју, неколико арсана (утврђених пристаништа), старих скитова и издвојених келија.

У Великој ЛавриПосебна пажња посвећена је растињу Свете Горе и шумским областима –  да би филмска реконструкција Свете Горе била што убедљивија уколико се буде сместила негде у Србији или околним земљама.

 

Хиландар и околина


Уз свесрдну помоћ хиландарских монаха истраживање Свете Горе у овој фази  је успешно завршено. Претприпреме се настављају, а у току су и озбиљни договори са страним копродуцентима, редитељем, директором фотографије.Занимљива биљка која неодољиво подсећа на символичке представе биљака на иконама