СРБИ СА ФЛОРИДЕ ПРИДРУЖУЈУ СЕ ПОКРЕТАЧИМА ФИЛМА

На позив оца Драгана Зарића и Цркве Светог Георгија у Клирвотеру представници Фондације наслеђе Отаца и продукцијске куће Опет & Опет из Београда гостовали су на Флориди и одржали презентације пројекта филма ОТАЦ у Орланду и Клирвотеру.

 

Гостовање наших представника почело је у Орланду. Срби у Орланду са својим свештеником (отац Љубиша Брњош), довршавају велику нову цркву посвећену Светој Петки. Остали су углавном захтевни унутрашњи радови, још много заједничког труда и улагања. Без обзира на велики посао који им предстоји и те како су имали интересовања за филм о Светима Сави и Симеону Немањи, као и да помогну његову реализацију.

Искрено интересовање и жељу за учествовањем у великом заједничком пројекту показали су и парохијани Цркве Светог Георгија у Клирвотеру, који су на Свету Литургију и презентацију која је уследила дошли и са удаљености од више десетина километара.


 

Презентације су се састојале од предавања, пројекција, читања делова сценарија и разговора са публиком у коме су покренута најразноврснија питања – од идејних до најконкретнијих везаних за буџет и пословне детаље пројекта.

Разговори о значају великог националног пројекта везаног за сам почетак настанка српске Цркве и државе, о потреби да поготово млади Срби расејани у свету у емотивном филмском сусрету дођу у приснији додир са Светим Савом, прикупљени прилози за наставак и интензивирање кампање за снимање филма – све то драгоцен је допринос даљем раду на филму.

Наравно, амерички Срби, посетиоци презентација, уочили су да се овако велики пројекат не може довршити без учешћа српске државе. Констатовано је да би се власт у Србији покренула у правцу дизања филмског споменика Светим Оцима Србије Сави и Симеону, биће корисно да се списак покретача филма из целог света још прошири и тиме се ојача база пројекта.

 

Представницима екипе филма ОТАЦ сусрети са новим покретачима филм на америчком тлу били су посебно корисни због упознавања са могућностима даљих контаката са Србима у САД, који су до сад били само симболични, као и због договора о могућем проширењу делатности Фондације Наслеђе Отаца и на америчком континенту. Искрено одушевљење Срба у Орланду и Клирвотеру оним што су наслутили да ће се појавити на филмском платну најбољи је показатељ да филм ОТАЦ може да окупи све Србе и да допринесе консолидовању подривене енергије заједништва српског народа.